Noodopvang kinderopvang vinden

Noodopvang kinderopvang vinden

Door Babysits
6 minuten leestijd

Op het laatste moment kan het lastig zijn om kinderopvang te vinden. Gelukkig zijn er een aantal geweldige bronnen om je te ondersteunen als je dringende kinderopvang nodig hebt. Lees meer over noodopvang kinderopvang, waar en hoe je back-ups kunt vinden, last-minute en oproepbare oppassen en gastouders.

Wanneer & waarom heb je noodopvang nodig?

Het overkomt iedereen weleens… opeens komt er iets tussen en heb je snel een oppas nodig voor je kind(eren). Er zijn tal van redenen waarom dit zou kunnen gebeuren, bijvoorbeeld:

Situaties waarin je mogelijk spoedeisende kinderopvang nodig hebt

  • Op het laatste moment laat werken of een vergadering bijwonen
  • Een evenement dat je kind had moeten bijwonen, wordt geannuleerd of je kind wordt eerder van school naar huis gestuurd
  • Je reguliere kinderopvang (oppas, gastouder, BSO enz.) gaat om de een of andere reden niet door

Zelfs de best georganiseerde ouder kan dit niet altijd voorkomen. Het is dus goed om proactief mee te denken en al een idee te hebben waar je moet kijken als je ineens kinderopvang nodig hebt.

Er zijn veel bronnen en plaatsen waar je kunt kijken, en het is aan jou om te kiezen welke het beste is voor je gezin.


hoe vind je last-minute kinderopvang

Noodopvang vinden & organiseren

Als je mogelijke last-minute kinderopvang opties preventief kunt regelen, is dat nog beter! Maar het is in ieder geval goed om te weten bij wie je terecht kunt als je hulp nodig hebt bij kinderopvang met spoed.

Ten eerste zijn hier enkele plaatsen waar je kunt kijken:

Thuisblijven als je dringende kinderopvang nodig hebt

In sommige situaties kan dit voldoende zijn voor spoedeisende kinderopvang. Als een van de ouders de flexibiliteit heeft om vanuit huis te werken of gewoon thuis te blijven om voor het kind(eren) te zorgen, dan is je probleem snel verholpen. Dit werkt echter niet voor elk gezin. Mocht dit niet lukken dan moet je buiten je gezin naar een oplossing gaan zoeken.

babysitter grandparents

Familie vragen om last-minute kinderopvang

Wanneer je een grote familie hebt, ben je wellicht een geluksvogel. Heb je familieleden die in de buurt wonen? Grootouders of ooms en tantes staan er misschien voor open om in een mum van tijd voor de kinderen te zorgen. Zorg ervoor dat je rekening houdt met hun schema's, voorkeuren en verwachtingen. Misschien willen ze graag een keer per maand of twee helpen met last-minute zorg, maar één keer per week is hoogstwaarschijnlijk teveel van het goede. Sommige gezinsleden doen dit misschien gratis, en anderen geven er misschien de voorkeur aan om gecompenseerd te worden. Dit is dus iets om duidelijk te bespreken.

babysitter friends

Vrienden ondersteunen met back-up babysitten

Net als een uitgebreide familie kan je vriendengroep ook soortgelijke kinderopvang ondersteuning bieden. Net als bij familie is het belangrijk om ook in dit geval rekening te houden met hun schema's, voorkeuren en verwachtingen.

babysitter

Last-minute en oproepbare oppassen als noodhulpmiddelen voor kinderopvang

Kan je helaas niemand in je omgeving vinden die last-minute op je kind(eren) kan passen? Dan kan je altijd een beroep doen op oppassen of gastouders via een online oppasplatfom of babysit app zoals Babysits. Bij deze gastouders of oppassen kun je op het laatste moment geheel terecht om opvang in te plannen. Maar het is zeker verstandig om van tevoren de oppas alvast te interviewen en te screenen, zodat de kans groter is dat je vraag minder onverwacht komt. Laat hen weten naar wat voor oppas of gastouder je op zoek bent en wanneer je hun hulp nodig kan hebben.


Soorten noodopvang

Last-minute oppas/gastouder

Een last-minute oppas of gastouder is flexibel inzetbaar en kan indien nodig in een mum van tijd voor kinderopvang zorgen.

Oproepbare oppas/gastouder

Een oproepbare oppas of gastouder is een kinderopvangaanbieder waarmee je van tevoren afspreekt, wanneer je hem of haar last-minute mag bellen en hoe je hem of haar het beste bereikt. Dit betekent dat de oppas of gastouder klaar staat om in te springen en kinderopvang te bieden gedurende specifieke tijdsbestekken die jullie samen afspreken.

Back-up oppas/gastouder

Een back-up oppas is vergelijkbaar met een oproepbare oppas of gastouder. In dit geval is het een oppas die je hebt laten weten dat je deze gaat gebruiken als back-up voor je reguliere kinderopvang. Ze begrijpen dus dat ze op je shortlist staan ​​als potentieel als de reguliere zorg niet doorgaat.


Verwachtingen bij het inschakelen van iemand voor nood-kinderopvang

Zoals we hierboven vermeldden, is het belangrijk om rekening te houden met de verwachtingen bij het coördineren van nood- of last-minute kinderopvang.

Betaal verwachtingen

Wanneer we het hebben over last-minute zorg van familie of vrienden, kan de eerste verwachting die moet worden besproken zijn of ze al dan niet verwachten dat ze op de een of andere manier worden betaald of gecompenseerd voor het verstrekken van kinderopvang.

Over het algemeen kun je wel verwachten dat het uurtarief van een kinderopvangaanbieder stijgt. Dat betekent dat als je iemand vraagt om flexibel voor je te zijn en op korte termijn kinderopvang te bieden, je waarschijnlijk een hoger uurtarief moet betalen (in vergelijking met niet op korte termijn oppassen). Kortom, spoed- of last-minute opvang is meestal duurder dan reguliere opvang.

Dit komt omdat er minder opties zijn en ze misschien harder moeten werken om hun tijd voor je vrij te maken, om flexibel genoeg te zijn om op korte termijn oppas te bieden.

oppastarief wat kan je verwachten

Heb je regelmatig last-minute of dringende kinderopvang nodig? Dan kun je bijvoorbeeld overwegen om een oppas of gastouder op provisiebasis te hebben. Je geeft hen dan regelmatig een kleiner bedrag om bereikbaar te zijn voor het geval je ze nodig hebt.

Flexibility and schedule

Noodopvang op Babysits

Op Babysits vind je de perfecte kinderopvang voor jouw gezin. Daar hoort ook de voorbereiding op de nood-kinderopvang bij! Het is mogelijk om van tevoren oppassen en gastouders te vinden die aan jouw behoeften kunnen voldoen als oproepbare of last-minute babysitter.

Het is ook mogelijk om last-minute opvang te vinden op Babysits. In dit geval raden we aan contact op te nemen met babysitters met de beste beoordelingen en referenties, die recentelijk actief zijn geweest en altijd snel reageren op berichten. Vind last-minute oppassen hier! En bekijk zeker onze Supersitters, die al aan deze criteria voldoen!


We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om je voor te bereiden op het onverwachte.