Praten met je kind over het milieu

Praten met je kind over het milieu

Door Babysits
3 minuten leestijd

Hebben je kinderen ooit gevraagd, 'waarom gaan blikjes in een andere afvalbak?' Of 'waarom eten mensen geen vlees?' Of misschien 'waarom sneeuwt het in juni?'. Deze vragen kunnen eenvoudige of complexe antwoorden hebben, afhankelijk van waar je het gesprek naartoe wil brengen. Met de juiste middelen kun je je kinderen opvoeden en uitleggen om betere beslissingen te nemen die zijn afgestemd op het gezond houden van de aarde.

Waarom over het klimaat praten met je kinderen?

Waarom is het belangrijk om te weten wat groen zijn betekent en wat klimaatverandering is? Dit zijn zeer populaire en belangrijke onderwerpen over de hele wereld en je kinderen zullen ze alleen maar vaker tegenkomen naarmate ze ouder worden. Door te bespreken wat er met de planeet gebeurt en hoe dit hen in de toekomst zal beïnvloeden, kunnen ze ontdekken waarom het belangrijk is om nu proactief iets te doen. Hopelijk ontwikkelen ze een persoonlijke verantwoordelijkheid om voor het milieu om hen heen te zorgen. Het is belangrijk om als ouder milieuvriendelijk gedrag bij je kinderen te stimuleren en aan te leren, zodat ze zullen waarderen wat ze hebben. Met de juiste informatie worden kinderen kleine krijgers in de frontlinie van de strijd tegen vervuiling.

Hoe praat je over het klimaat met je kinderen?

  • Eettafel

    Een gemakkelijke plek om dit gesprek te beginnen is aan de eettafel. Er kan een tijd zijn, nadat iedereen over hun dag heeft gepraat, dat je vragen kunt beginnen stellen over wat je kinderen weten over het milieu. Het is een goed moment om hen te vragen wat ze leuk vinden aan buiten zijn en wat ze zouden missen als het weg zou zijn.

  • Ga wandelen

    Maak een wandeling met je kinderen om te praten over wat ze zien, zowel positief als negatief. Vraag hen om je te vertellen wat er in de natuur thuishoort en wat niet. Leer je kind waarom het belangrijk is om het milieu schoon te houden van afval of onnatuurlijke dingen zoals olie in de oceaan, ontbossing en koolstofdioxide in de lucht. Zorg ervoor dat je praat over wat deze dingen doen met de dieren die in de natuur leven.

  • Praat vaker

    Wanneer je met kinderen praat, is het vaak gemakkelijker om hen te laten zien hoe deze dingen het milieu beïnvloeden. Vragen als, ‘zitten jullie liever op een strand dat schoon of bezaaid is met afval in het zand?’, kunnen kinderen laten brainstormen over hoe Moeder Aarde eruit zou moeten zien. Het kan respect creëren voor de wezens die op deze planeet leven.

Laat de kinderen zorgen voor het milieu

Er zijn veel manieren om het verzorgen van de planeet leuk te maken. Je kunt proberen een superheldennaam te geven aan je kleine Eco-Avenger om ze het gevoel te geven dat ze de wereld helpen. Je kunt proberen punten te geven voor alle goede groene daden die ze hebben voltooid. Zolang je er een positieve en sensationele draai aan kunt geven en zelf enthousiast bent, zullen je kinderen je volgen.


Vond je dit artikel en onderwerp interessant? Bekijk dan zeker onze andere artikelen, knutselwerkjes en activiteiten over;

Klimaatverandering proefjes voor kinderen

Het verschil tussen klimaat en het weer - DIY

Moeder aarde knutselwerkje

Recyclen met kinderen

10 dingen die het milieu helpen