Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

Door Babysits
5 minuten leestijd

Ben jij er klaar voor om een extra zakcentje te verdienen, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houd je erg veel van kinderen? Wellicht is oppaswerk als fulltime of bijbaan dan iets voor jou! Maar voordat je begint als kinderoppas, is het handig om te weten wat de minimale leeftijd van een oppas moet zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Hoe oud moet je zijn om te werken als oppas?

Het Nationale Assemblee (DNA) heeft de wet 'Arbeid door Kinderen en Jeugdige personen' aangenomen. In deze wet is de minimumleeftijd voor arbeid naar 16 jaar vastgesteld. Kinderen jonger dan 16 jaar, mogen niet worden ingezet voor bedrijfseconomische activiteiten. Kinderen onder de 18 jaar mogen niet blootgesteld of ingezet worden in gevaarlijk werk. Voor de meeste banen moet je dus minimaal 16 jaar zijn in Suriname. Maar er zijn soms uitzonderingen. Wanneer je incidentele arbeid verricht en van korte duur, mag je op je 13e jaar al werken. Houd hier wel goed in de gaten dat je niet meer dan 10 uur per week mag werken. Hier valt oppaswerk ook onder. (Bron: DNA, 2022). Babysits heeft echter besloten dat de minimumleeftijd om je in te schrijven op ons online oppasplatform 14 jaar is. Ben je 13 en wil je graag beginnen als oppas? Dan moet je nog 1 jaartje wachten!

Leeftijd van de oppas
Leeftijd oppas

Ben jij klaar voor oppaswerk?

Ben jij 13 jaar of ouder? Dan zijn er toch nog een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden als je oppaswerk wilt gaan doen. Zo moet je goed naar jezelf kijken of je wel voldoende kennis en ervaring heb om op een kind te passen, moet je nadenken over je beschikbaarheid en over het oppas tarief die je wilt gaan vragen.

Heb je voldoende kennis en ervaring om oppaswerk te doen?

Oppaswerk klinkt misschien als een bijbaan waar je snel en makkelijk geld mee kan verdienen, maar je moet niet vergeten dat het zijn van een oppas veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Je moet dan ook goed naar jezelf kijken en de volgende vragen stellen aan jezelf;

  • Ben ik verantwoordelijk genoeg om op een kind te passen?
  • Heb ik genoeg ervaring om op een kind te passen?
  • Heb ik genoeg kennis om op een kind te passen?

Zodra jij hier volmondig ja op kan zeggen dan zit het vast goed! Twijfel je nog? Doe dan de oppas test.

Twijfel je als ouder of de jonge oppas wel voldoende kennis en verantwoordelijkheid heeft om op te passen? Dan raden we je aan om te vragen naar reviews en referenties. Mocht de oppas nog nooit eerder hebben opgepast en deze referenties nog niet hebben, dan kun je door specifieke vragen te stellen al een beter beeld krijgen van de verantwoordelijkheid en kennis van de oppas. Je kunt in ons artikel ‘Hoe interview je een oppas’ meerdere voorbeeldvragen vinden om dit te achterhalen.

Oppassen op baby’s

Als je zelf wat jonger bent is de kans groot dat je nog geen of weinig ervaring hebt met het oppassen op kinderen. Het is vaak verstandiger om eerst op kinderen te passen die al zelf naar de wc kunnen en al kunnen praten. Zodra je meer ervaring opdoet kun je vanzelf op baby’s passen, mocht je dit graag willen. Baby’s kunnen namelijk nog helemaal niks zelf doen. Zo moet je goed weten hoe je met een baby omgaat en wat je wel of niet kan doen.

baby

Oppas tijden en beschikbaarheid

Als je 13 jaar bent dan is de kans groot dat je nog naar school gaat. Je kunt er voor kiezen om in het weekend op te passen of na school. Onthoud wel dat je als oppas van 13 jaar alleen mag oppassen van 6 uur ‘s ochtends tot 19 uur ‘s avonds. Pas als je 18 jaar of ouder bent mag je in de avonden en nachten oppassen op kinderen.

Oppas tarief

Je kunt via de onderstaande infographic makkelijk bekijken hoeveel je ongeveer per uur kunt vragen voor je oppaswerk. Op deze manier stel ja makkelijk je [oppas tarief](https://www.babysits.sr/community-themas/3587/het-gemiddelde-oppas-tarief-in-2022/} samen.

stel het oppas tarief samen

Karaktereigenschappen die je moet hebben

Er zijn een aantal karaktereigenschappen die je als oppas zeker nodig hebt. Een van de belangrijkste karaktereigenschappen is dat je een groot hart voor kinderen moet hebben. En ben jij een geboren oppas?

  • Verantwoordelijk
  • Heeft een groot hart voor kinderen
  • Lief
  • Geduldig
  • Houdt van knutselen of spelletjes spelen
  • Creatief
  • Rechtvaardig
  • Zelfstandig
  • Betrouwbaar

karaktereigenschappen oppas


Wettelijk gezien moet je dus minimaal 13 jaar zijn om te kunnen oppassen. Ervaring, kennis, karaktereigenschappen enz. zijn echter belangrijke aspecten waar je ook rekening mee moet houden. De ene persoon van 13 jaar is een uitstekende kandidaat om oppaswerk te verrichten en de andere persoon van 13 jaar is misschien net nog niet klaar voor het werk.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan